GALAXY PETYŠA TOUR
Datum:
13.6.2009

Celkový počet startujících, kteří dokončili závod:
Dlouhá trať (58 km) 181, krátká trať (30 km) 152


13.6. má svátek Antonín a všichni bajkeři v Beskydech, protože se v Rožnově pod Radhoštěm jede nejhezčí a nejmasovější MTB závod Galaxy Petyša Tour. Šestý ročník potvrdil vzestupnou tendenci účasti i organizace, kdy původně místní akce přerostla v příjemné celorepublikové setkání bajkerů.Místní tak můžou ve větší konkurenci zúročit své tréninky z místních kotárů, jelikož Petyša nabízí zejména dlouhé výjezdy a sjezdy.
Trať je co do výškového profilu jednoduchá. 8 km jede bajker na Velký Javorník, aby se pak příjemně svezl do Rožnova, pak vytrvale stoupá téměř 15 km pod Radhošť a myslí si, že má vyhráno. V následném hustším sjezdu si však odpočine málokdo. Záhy přijde nejdršnější i když nedlouhé stoupání na Kamenné a sjezdík. Přirozeně kamenný. Závěrečný singl trek je lahůdkou pro ty, co mají ještě sílu.
Letos jsem musel poprvé zvolit krátkou trať, takže jsem získal novou a vcelku příjemnou zkušenost. Delší stoupání je pouze jedno na chatu Mír a odsud po vrstevnici vcelku příjemně se jelo nad Dolní Bečvou. Překvapil mě asi dvoukilometrový sjezdík s lehounkými zatáčkami po úplně novém asfaltu s maximálkou 73. V závěru se obě tratě spojí a na závěrečný úsek zpestří u Bečvy zejména dva brody. Ten druhý rozhodně nešel projet.
Krátká trať musí člověk na rozdíl od dlouhé celou naplno a moc taktizovat ze silami nejde. Na prvních třech místech se sešli místní mladí nadějní borci a dělily je na krátkou trať překvapivě velké rozdíly. Na dalších místech většinou již rozhodovaly sekundy a dojíždělo se velmi rychle do cíle.


První tři místa:

1. VIDECKÝ Karel Max cursor 01:14:12.2
2. SOLANSKÝ Robert Sokol Rožnov 01:17:40.5
3. ČERNOBILA Bedřich Sokol Rožnov 01:21:21.5


Dlouhou trať s přehledem ovládl Martin Haman. I když se mu zdál víc jak dvouminutový náskok těsný, po loňském ročníku kdy se rozhodovalo na cílové pásce, zvítězil opravdu s přehledem a potvrzuje svou vynikající formu. První tři místa:

1. HAMAN Martin, SUPERIOR RIDERS 02:21:59.4
2. KOZIEL David Keramika Koziel 02:24:10.6
3. ŽÁK Pavel Trob team 02:25:25.0

I já jsem v cíli brzy a záhy si můžu ověřit i čas na výsledkové listině, která byla neuvěřitelně rychle aktualizována. Netradičně po závodech jsem si užil teplou sprchu a pak již jen relaxuji a slavím v příjemném stínku autokempu. Letní pohodu zpestří trialová exhibička a čas při pivku příjemně ubíhá. V závěru se dozvím, že v tombole jako jeden z mála zase nic a můj dvojitý svátek se blíží ke konci.
Letos se na každé z tratí sešlo po 250 bajkerů a o tom, že to není uplný výlet svědčí, že na každé z tratí nedojelo asi po 50 kouscích. Některé trápily defekty, jiní díky potu v očích možná sjeli z cesty, rozhodně na značení se nešlo vymlouvat, protože zejména znalí ví, že závod nebyl vyznačen jednou ale dvakrát!
A i když to píši jako „domácí“, musím do příště nadhodit pár námětů ke zlepšení, aby qalita stúpala. Takže za úvahu by stálo přemístit i dětské závody do areálu kempu, posílit mytí kol a jídlo s pivem na lístečky, aby bylo vedle sebe a Petiša je s tvrdým „y“ (ten nápis na startovních číslech, ale především pobavil). Ale hlavně neusnout na vavřínech, protože na „Petišu“ bude stát vždy za to přijet.

Tonda Liebel

 

Více informací o závodě, výsledky a fotogalerie na: www.beskydbike.com/petysa

< zpět na homepage >